top of page

Кина Хицова

На 23-ти Март 2009 година в галерия Видима се открива юбилейна изложба на Севлиевската керамичка Кина Хицова по повод нейниния 50-ти рожден ден.



"Няма човек, който да не я познава и да не притежава нещо в дома си направено от нейните ръце!", с тези думи Ирина Колбасова започва представянето на авторката.


"В роботата си тя влага душа и сърце, а творбите ѝ носят характерен стил, по който винаги се разпознава, че автор е тя."



В експозицията са представени най-различни битови предмети, носещи характера на всекидневието, но превърнати от Кина Хицова в произведение на изкуството! В творбите си керамичката успява да вплете както традициите, така и модерното звучене. В тях винаги присъстват цветовете на природата, жълтото на слънцето, зеленото на тревата, кафявото на земята и синьото на небето. Това е причината те да създават добро настроение и усещане за уют и комфорт във всеки дом.


Тя е родена на 8-ми Март в Севлиево. Завършва училището за приложни изкуства в Троян. По-късно е приета за член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти. Носител е на награди, грамоти и сертификати от национални и международни събития посветени на приложните изкуства.


През 1999 година има съвместна изложба с големия български график Пенчо Кулеков в АВК "Дандолови къщи". През 2002 година представя Севлиево на международния панаир на народните художествени занаяти в Етъра. Активно участва в културния живот на града, празници, конкурси и пленери, множество участия в съвместни изложби с други автори. Нейни пластики са притежание на частни колекции в странта и чужбина.



16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page