top of page

Константин Вълчев

Актуализирано: 12.04.2021 г.

На 3-ти Април 2003 година в галерия Видима се открива изложба на Константин Вълчев


"Дори и най-незапознатите с този вид изкуство - художествено стъкло, веднага ще забележат изключителната му красота, оригиналност и изящество! Ако човек търси откъде идва тази вълшебна примамлива сила, откъде идва това очарование на стъклото, открива, че то събира в себе си няколко стихии - вода, огън и въздух. А това са стихиите, които раждат всичко живо на тази земя. В ръцете на майстора те пък пораждат и друга нова стихия - тази на стъклото, на тази изкуствена природа." С тези встъпителни думи изкуствоведа Ирина Колбасова започва представянето на уникалната по рода си изложба на стъклопластика в Севлиево. В нея Константин Вълчев представя новите си творби, които преди това не са показвани никъде.



"Стъклото е като илюзия, измама, която всъщност е реална. При него се раждат нови цветове, нови светлини, пречупвания и неповторими ефекти. Стъклото има уникални свойства. Можем да гледаме през него, а можем и да погледнем вътре в самото стъкло. Така то създава нови пространства, реалности и измерения, които се пречупват и се формират както отвън, така и вътре.


Стъклото може да се разглежда и като единица за време, тъй като неговата форма се създава в един определен миг. А този миг е уловен и осезаем, той дори се вижда в едни малки стъклени мехурчета въздух, в които сякаш материята продължава да диша.


Стъклото е кристализирана естетика, където всичко съществува в чист вид в името на красотата и удоволствието - това е естетиката на природата, на човешкия гений и на стихиите." С тези думи Ирина Колбасова провокира гостите на галерията да погледнат във и отвъд произведенията на Константин Вълчев.



Авторът на изложбата е роден в София, но по-голяма част от живота си прекарва в Чехия - световноизвестен център за стъкларския занаят още от 17-ти век. Константин Вълчев завършва академия за приложни и изящни изкуства в Чехия в класа на проф. Станислав Либницки - едно от най-големите имена и светила в съвременното стъкларство. По-късно специализира и в престижния център за стъкло и порцелан в Германия - "Розентал студио". Известно време живее и работи в България, след което отново заминава за Чехия, но този път вече като преподавател в същата художествена академия. В България няколко значими обществени сгради са украсени с негови витражи, негова е и най-голямата стъклопластика в България, която се намира в една от сградите на Булбанк.


Майсторът на стъклото има много изложби у нас, но и в градове зад граница, които са центрове за стъкло и дори разполагат със свои музеи посветени на това изкуство, някои от тях в Германия, Австрия, Финландия, Япония, САЩ. Откриването на изложбата в Севлиево се съчетава и с предстоящето откриване на специалност "Стъклопластика" в Нов Български Университет, където Константин Вълчев, ще ръководи този нов за студентите курс.



39 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page