top of page

Василена Кенарева и Деян Никифоров

На 12-ти Септември 2011 г. в галерия "Видима" гостуват художниците Василена Кенарева и Деян Никифоров с изложбата „Макрокосмос в микропространството“.

Двамата русенски автори представят свои миниатюри, но изработени от различни материали. Василена Кенарева представя акварел върху платно – една сложна и нестандартна техника. Деян Никифоров е подготвил пластики от флоатно стъкло и кристал. Нещата, които работят двамата са рядко срещани в България - и като използвани материали, и като развивани теми. Привидното наподобяване на природата в творбите е само повод да се надникне зад това, да се погледне в мисълта, във философията на автора. Това са произведения, които трябва да се гледат в тишина и спокойствие, за да опита човек да осъзнае мислите, които са кодирани в тях. В тези картини има много любов към света, изкуството, човека.

Василена Кенарева е дъщеря на известния български художник Володя Кенарев, който също създава миниатюри, но с маслени бои. И двамата имат интерес към малките формати. Докато неговите неща са малко по-мистични и по-загадъчни, нейните са по-отворени, по-леки, изпълнени със светлина и хубави чувства.

Деян Никифоров също произхожда от артистично семейство, но се занимава основно със стъкло – прави различни пластики, пана и дори битови предмети.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page