top of page

Стефан Божков и Колю Карамфилов

На 20-ти Септември 2011 г. в галерия "Арт Зона" към галерия "Видима" гостуват художниците Стефан Божков и Колю Карамфилов.

С мухи, пуснати в кофи с вода, двама от най-популярните съвременни български художници Кольо Карамфилов и Стефан Божков провокират посетителите. Странната на пръв поглед идея е част от проекта им „Мерси. Записки върху водата“. Целта на разработката, носеща интригуващото заглавие, е да „провокира младите хора да отворят третото си око и да проявяват самостоятелно мислене“. Представянето на нестандартната изложба е част от проекта на сдружение „Артерия“ „Локация Център" за организиране на различни културни събития в градовете Габрово, Севлиево и Трявна.

Към събитието е включена и изложба. В нея авторите, които са далтонисти, показват няколко картини, представляващи техни реални тестове за далтонизъм, заедно с резултатите, както и графики на предмети като дуло на пистолет или пушка, животни в близък план, представляващи малко странни варианти на първото нещо, което човек може да види отваряйки очи сутрин. Макар и тези картини сами по себе си да предизвикват размисъл у присъстващите, истинската провокация към тях е отправена с т.нар. „записки върху водата“, направена специално за Севлиево – град известен според авторите най-вече с мивките, водата и чистотата. Водени от тази идея, творците нареждат кофи с вода, вибрираща под звуците на реален запис от туптящо сърце в перикардно състояние. Във всяка от тях художниците „надписват“ по нещо, пускайки по една муха пред учудените погледи на гостите.

За идеята на проекта Кольо Карамфилов споделя: „Представете си, че световната култура е вода, а тези кофи са нашите градове, пълни с „чиста култура“. И ние в момента правим записки върху тях.“ След това действие някои от насекомите потъват, други остават на повърхоността. Колкото до думата „мерси“ в заглавието на проекта, Стефан Божков поясни: „Това е френската дума, която най-често използваме вместо българската дума „благодаря“. А така ние казваме „мерси“ на всичко – на държавата, на отношението към културата и образованието…“


14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page