top of page

Мария Райчева

Актуализирано: 22.03.2022 г.

На 16-ти Януари 2012 година в галерия Видима се открива изложба живопис на младата художничка Мария Райчева.

"Много положителна енергия и слънчево настроение блика от картините на Мария Райчева.", така Ирина Колбасова започва откриването на експозицията, с което е сложено и началото на творческата 2012 година.

„Мария Райчева е млад автор, а в същото време картините ѝ издават една невероятна творческа смелост и зрялост. Част от творбите, които ни представя днес, са направени при последното и пътуване във Франция и показват това настроение, което е получила, пребивавайки в Париж“, допълва г-жа Колбасова.

Тя определи цялата експозиция като великолепие от цветове, разкош от светлина и слънчеви бликове. „Цялото това настроение и положителна енергия мисля, че се предава на всеки, който се докосне до нейното творчество.“, каза още Ирина Колбасова.

Изложбата е съставане от природни и градски пейзажи представящи както отличителни архитектурни забележителности от Париж, така и спиращи дъха гледки от българското черноморие, планини и равнини.

„Платната ми са с повече пластично-колоритно звучене – панорама от градове, заливи, архитектура и природа, натоварени с повече експресивно абстрахиране на натурата, където реалистичното отстъпва на мистичното и имагинерното. Подходът към всяка картина е продиктуван от личното ми усещане към сюжета, както и от желанието за постигане на определено въздействие върху зрителя чрез средствата на живописта“, - споделя за картините си Мария Райчева.

Мария Райчева е родена в София. Завършва НХА със специалност „Живопис“ в класа на академик Светлин Русев през 2002 г. Защитава докторантура през 2006 г., има шест самостоятелни изложби и участие в много общи в България, Гърция, Молдова, Турция, Черна Гора и др.

14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page