top of page

Галерия "Масларски"

На 31-ви Май 2004 година в галерия "Видима" гостуват избрани произведения от колекцията на галерия "Масларски", гр. Самоков.

Изложбата се открива по повод юбилей 70-години на "Идеал Стандарт-Видима" и е част от празничната програма. Специално за това събитие, освен собственика на колекцията Иво Масларски, в Севлиево пристигнаха едни от най-известните български художници Станислав Памукчиев и Милко Божков, чиито картини са част от изложбата, а също така и инж. Васил Кънев - бизнес-лидер на "Американ Стандарт" за Източна Европа, инж. Красимир Копчев - директор на "Видима", Елица Цанева - директор на "Идеал Стандарт", Йовко Йовков - кмета на община Севлиево, както и много други видни севлиевци и почитатели на изкуството.

"Изложбата, която откриваме тази вечер е уникална най-малкото по две причини. Първо - картините в нея са част от колекцията на Иво Масларски, който доказа себе си като галерист, мениджър, меценат, издател и продуцент на книги, свързани с изкуството и наложи името си в новата галерийна практика за България със силните си изложби и представяния. Той възроди националната награда "Захари Зограф", която присъжда община Самоков. Второ - изложбата е селекция от картини на най-представителните художници на съвременната българска живопис, каквато рядко би могла да се види където и да било в момента у нас." - това заяви при откриването на изложбата в галерия Видима, художника Станислав Памукчиев, също участник в изложбата.

Представените в изложбата автори сами по себе си са едни от най-популярните ни имена. Светлин Русев, Геогри Божилов - Слона, Милко Божков, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев и други.


Иво Масларски казва, че каквото е вършел в живота си, все му е било първо като хоби, но после ставало професия - литография, рисуване, колекциониране, книги. Всяко от тези увлечения наслагва и ражда идеи за следващите. Ако в последните години галерия "Масларски" е основен негов бизнес, останалото е само удоволствие и любов към изкуството. Той сам финансира и изработва библиофилски албуми, които събират в себе си рисунки на Милко Божков, Захари Каменов, Светлин Русев със стихове на Борис Христов и Константин Павлов.




Последни публикации

Виж всички
bottom of page