top of page

Милко Божков и Стоян Цанев

На 14-ти Декември 2004 г. галерия "Видима" празнува своя 7-ми рожден ден в компанията на множество приятели и творци. Празника на галерията е удостоен с изложба на художниците Милко Божков и Стоян Цанев.

И двамата автори са достатъчно известни със своето творчество. Естетиката, която градят в своите платна, е интелигентна и обърната към вечните теми. Творчеството им казва много повече, отколкото може да се изрази само с думи.

Милко Божков е роден в с. Ресен, В. Търновско. През 1972 г. – завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – "Живопис" в НХА. Автор на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Над 100 участия в групови изложби и биеналета на живописта и графиката в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Холандия, Русия и др. Негови произведения са в колекциите на Конгресната библиотека – Вашингтон, Музея на изкуствата – Портланд, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Колекция за съвременно изкуство "Петер Лудвиг" – Аахен, Колекция Юго Вутен, Чешка национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия и др.

Стоян Цанев (1946-2019) е роден в Бургас. През 1973 г. завършва Академията за изящни изкуства във Варшава. Модерното развитие на полските пластични изкуства по това време определят насоката, в която талантливия художник ще се развива в следващите години. Работи в областта на графиката и живописта. Още през 1979 г. Цанев получава най-голямата награда за постижения в областта на графиката, на името на Веселин Стайков. Още веднъж тя му е присъдена от СБХ и през 1988 г. Художникът получава големи отличия на Международни изложби в САЩ, Испания, Норвегия, Япония и др. Носител е на Голямата награда на Варненското международно биенале на графиката през 1987 г. През 2007 г. му е присъдена и най-престижната българска награда за живопис, на името на Захарий Зограф. Творби на Стоян Цанев са във всички големи български колекции и музеи, както и в Националната библиотека на Франция, в Музеите за изящно изкуство на Финландия, Индия, Норвегия, Чехия, Словакия,в Музей "Пушкин" в Москва и др. В последните години от живота си живее и твори в село Лъка, област Бурас.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page