top of page

Юлиян Месса и Райна Йотова

На 10-ти Февруари 2006 година се открива първата обща изложба между художниците Райна Йотова и Юлиян Месса, наречена "Нашата несбъдната Венеция" и е посветена на настъпващия празник на любовта 14 февруари.


"Темата "Венеция" присъства в творчеството и на двамата автори, макар и те да не са я посещавали реално до този момент. Затова е несбъдната. Но Венеция е най-баналният и в същото време най-романтичният избор, когато се намираме в контекста на празника на любовта. Духът на Венеция живее във всеки един романтичен мечтател. Самите художници по едни необясними, загадъчни, съдбовни пътища са вървяли към тази тема, живяли са с нея, преди още да се запознаят. Или може би темата е живяла в тях." казва Ирина Колбасова на откриването на изложбата.
Изложбата показва Венеция по два различни начина - през погледа на Юлиян Месса и през очите на Райна Йотова. Картините са колкото близки, толкова и далечни една от друга.


Стилът на Райна Йотова е по-пастелен, по-приглушен, по-вглъбен. Вероятно, защото тя е усетила града на водните канали и гондолите, с онази част от себе си, склонна към размисъл, себепознание и себепреоткриване.Това контрастира с пъстрите цветове, смелите форми и веселото настроение, които извират от картините на Юлиян Месса. Картините му са по-близки до мечтата за Венеция, до представата за града и мисълта как би изглеждал и се чувствал твореца в този вечен град.Райна Йотова не е професионален художник, а професионален журналист. Но винаги е живяла с изобразителното изкуство. Завършва "Изобраизтелно изкуство" към Художествената гимназия в София. По-късно се дипломира във факултета по журналистика към Софийски универеситет. Работи като сътрудник и репортер във някои от най-популярните вестници. Репортер и редактор на програма Хоризонт и др. радиопредавания. Носител на награда на Министерство на Културата за принос към съвременното българско изкуство. Дълги години води свое собствено предаване за култура в Дарик радио.Юлиян Месса завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Найден Петков. Има зад гърба си участия в десетки общи изложби и самостоятелни изяви. Стилът му се характеризира с използването на плътни и ярки цветове. Умело пречупва светлината по свой начин, което помага за постигането на онази уникална емоционалност, която носят картините му.


Последни публикации

Виж всички

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page