top of page

Милко Божков

На 18-ти Март 2010 година се открива първа самостоятелна изложба на известния български художник Милко Божков в галерия "Видима".



Големия майстор на четката е дългогодишен приятел на галерия Видима и познат на ценители на изкуството в Севлиево. Негови творби вече са излагани в галерията, но само в общи изложби. Едно от първите му представяния е заедно с гостуващата колекция на Иво Масларски от Самоков. Често се случва и да открие изложба в галерия Видима на някой свой колега - Антон Антонов, Цветан Колев и др.



Този път ролите бяха разменени и творчеството му е беше представено от Иво Масларски, който казва, че за работите на Милко Божков "може да се говори много, в същото време съвсем малко или даже да замълча!". Според него много трябва да говорят само изкуствоведите, които са прозрели за късото разстояние от топлата земя, през виталния дух на Милко, до звездите в космоса, отразяващи блясъка си в неговите картини. "Той е ХУДОЖНИК с главни букви и явление в изобразителното изкуство. Затова можем да замълчим и с премрежен поглед да се опитаме да поговорим с това, което Милко ни подсказва.", каза още галеристът и колекционер Масларски.



Чрез творбите си художникът ни измъква от мрачните настроения, на които автоматично се поддаваме, когато видим чернеещите или бледни платна. Истината се крие в нюансите - няма абсолютно бяло, нито абсолютно черно. В случая му помага и лаконичността. Криволичещите или чертаещи геометрии водещи линии търсят равновесието, балансират върху платното. "Стилът никога не ме е интересувал. Когато искаш да кажеш нещо, което е много важно и много истинско, не питаш дали да се изразиш с бели стихове или мерена реч, а казваш това, което е.", каза самият автор.



"Стилът се оставя за тези, които анализират, за икзуствоведите. Ако искаш да нарисуваш нещата, но затова трябва да имаш повод, нещо да те развълнува. Ако не те развълнува нищо, шансът ти да развълнуваш зрителя е нищожен. Впечатляват ме простите неща, които заобикалят." доплъва Милко Божков.



74 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page