top of page

Сули Сеферов и приятели

На 29-ти Септември 2004г. в галерия „Видима“ гостуват художниците Сули Сеферов, Христина Петрова и Теофан Сокеров.

Идеята за изложбата е на господин Сеферов, който представя свои творби за втори път в галерия „Видима“. Първото му гостуване е две години по-рано със самостоятелна изложба.

Другите двама художници са близки на Сеферов. С Теофан Сокеров го свързват много години работа и приятелство. И двамата са родени през 1943 г., заедно завършват Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Илия Петров. Имат изключително богата творческа биография. Картини на Сули Сеферов могат да бъдат открити практически във всички художествени галерии у нас, в много частни колекции у нас и в чужбина, Пушкинския музей в Москва, Галерията за модерно изкуство в Кьолн. От 1992г. е кавалер на Ордена на изкуство и литература на Франция. Израснал е в артистично семейство, което дава начало на творческите му изяви. Потомък е на бежанци от Македония и Беломорска Тракия. От тези стари български предели прародителите му пристигат тук със съкровищницата на своя духовен живот - музиката, песните и танците на земята, която напускат. Затова фолклорът на Балканите се носи като тътен в творчеството на Сули Сеферов. Легендарните юнаци, самодиви, вещици и красавици започват да населяват неговия свят и оживяват в платната му.

Теофан Сокеров е един от най-активните творци от 70-те години насам. Реализирал е десетки самостоятелни изложби, както и участия в престижни групови изяви. Работи в две основни направления. Едното е монументалното изкуство. Негови са стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново, в Априловската гимназия в Габрово, Националния дворец на културата в София, в музея „Земята и хората“, комплекса на връх Бузлуджа. Втората посока в творчеството му е живописта, където той често се обръща както към реалистичната, така и към сюрреалистичната картина. Четката му разкрива будно и тревожно съзнание за света, в който живеем.

Стилът му е уникален и разпознаваем. Представлява добре обмислена комбинация между фотореализъм и експресивно възприемане на предметния свят. Художникът предпочита особен монтажен начин на изграждане на картината. Търси сложни взаимодействия между отделните съставки на картинното пространство. Изгражда сравнително равномерни цветови зони, на които противопоставя перфектно разработени детайли. Навсякъде търси максимална пластична достоверност. Картините донякъде напомнят сложни колажи. В по-малките си композиции художникът се отдава на непосредственото любуване на натурните форми. Светът, погледнат през очите на Теофан Сокеров, изглежда като магически калейдоскоп, вдъхновен от реалното, но ориентиран към имагинерното. Теофан Сокеров е носител на множество национални и международни награди, сред които на името на Владимир Димитров-Майстора, на Илия Петров, наградата „Захари Зограф“, както и на безспорно обществено признание. Негови картини са притежание на най-големите галерии в страната, както и на такива във Франция, Германия, Швейцария.

Христина Петрова е ученичка на Дечко Узунов, който искрено се е възхищавал от нея като творец. Художничката е от Кюстендил, а семейството й е било много близко с Владимир Димитров – Майстора. Нейната майка често била рисувана от него. Картините на Христина Петрова са много изчистени. Поставени между божествените платна на Сули Сеферов и отчаянието на Теофан Сокеров, те са нещо като пауза и примирение между тях.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page