top of page

Ставри Калинов

На 16-ти Април 2002 година в галерия Видима госутва Ставри Калинов.

Ставри Калинов е роден в гр. Видин, интересното в биографията на именития ни скулптор е, че е кандидатствал три поредни години в художествената академия в София, която по това време се наричала ВИИЗ "Николай Павлович". Все пак го приемат от четвъртия му опит, по специалност "Дърворезба", която завършва през 1977 г. От тогава досега Ставри Калинов прави много изложби в страната и чужбина. Негови творби са излагани в галерии в Германия, Франция, Швеция, Австралия, Испания, Англия и САЩ.

Безспорен е таланта на Ставри Калинов. Както всеки творец и той има нужда от вдъхновение. По този въпрос е лаконичен: "Всяка сутрин, като стана ме вдъхновява това, че съм жив. Само животът ме вдъхновява." А за самия себе си казва: "Аз съм самовлюбен в моята работа. Тя е толкова интересна, че как да не съм влюбен. Чрез любов става всичко. Влюбването е крайно и завинаги. Това е и целта - влюбването! Да намериш, да държиш огъня на любовта!"


В откриването на изложбата, освен изкуствоведа Ирина Колбасова се включва и самият автор, който нашироко разказва за своето творчество, както и инж. Васил Кънев, изпълнителен директор на Идеал Стандарт - Видима, а също и тогавшния кмет и виден ценител на изкуството Йовко Йовков.

В галерия Видима са подбрани 17 картини в голям формат. На тъмния фон конрастират ярко обагрени образи, абстрактни съчетания на човешки тела, птици, влечуги и риби, разюздани и разкрепостени. В изложбата са включени и скулптури изработени в различни техники и материали.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page