top of page

Сули Сеферов

На 18-ти Юни 2002 година в галерия Видима гостува известният български художник Сули Сеферов.

"Моите молитви са за един по-добър свят. В нашето време материалното е на власт, а духовното изглежда изтикано в ъгъла на XXIв., чрез своите картини искам да противопоставя тези два свята" - каза Сули Сеферов пред своята публика в Севлиево.


Изложбата е съставена от 18 платна под общото заглавие "Молитви и прозрения".

Сули Сеферов е един от най-титолуваните съвременни художници. Завършва живопис в художествената академия при проф. Илия Петров.

Навлизайки в изложбеното пространство, у човек се събужда чувство и желание за молитви. Молитви за онзи прекрасен и почти нереален свят, в който ни потапят неговите картини. Едно пространство, наситено с много доброта и човечност, станало убежище на художника в търсене на трудния и мъчителен път на спасението.


Образите на умната сова, наперения петел, добродушната гъска, вярното куче и вечната жена, са изплували сякаш от сънищата. Те са спътници на художника от изложбите в Париж, Лондон, Хелзинки и Анкара. Всички заедно вървят натам, където Светлината е най-силна и Вярата най-голяма.

За своите сюжети Сули Сеферов черпи вдъхновение от легенди, митове и предания, преобладават елемнти от българския фолклор. "Развиделяване", "Слънце зайде", "Малка мома", "Звънят камбани", "Чешмата", "Великден" - всички тези картини са "кадри" от добрият, красивият свят, в който всички искаме да живеем. Той е желан, фантастичен и нереален, подобен на хубав сън, който не бива да свършва. И може би, не случайно, в единствения автопортрет на рамото на Сули Сеферов е кацнало не златното птиче от приказките, а черен гарван - сякаш за да го върне безпощадно от съня към реалността.


99 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page