top of page

Тома Трифоновски и приятели

На 15-ти Юни 2012 г. в галерия "Видима" се открива изложба посветена на известния български художни Тома Трифоновски.

„Тома Трифоновски и приятели” е събитие, в което вземат участие известни български художници - Владимир Пенев, Виолета Радкова, Димитър Грозданов, Василка Монева, Райна Йотова, Христо Христов, Цветослав Христов, Ива Владимирова, Росица Кадиева, Хинко Хинков и около 15 платна на самия Тома Трифоновски.

Изложбата е посветена на 75-та годишнина от рождението на Тома Трифоновски – един от авторите със свое лично пространство в българското изкуство. Пространство, което се измерва както с ярък и самобитен пластичен език, така и с търсенето на нравствени категории в наглед непретенциозни теми и прости, изчистени композиции.


Откриването на изложбата е в присъствието си вдовицата на известния творец Светлана Трифоновска, журналиста на „Дарик радио” Райна Йотова, живописеца Христо Христов, археолога Венцислав Гергов и други.

Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години на ХХ в. и участва активно в него до края на живота си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности, или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност.

Творбите на Тома Трифоновски са собственост на СГХГ – Софийска градска художествена галерия , НХГ – Национална художествена галерия, Ателие-колекция „Светлин Русев”, колекция „Боян Радев”, колекция „Димитър Инджов”, ХГ „Илия Бешков” в Плевен, ХГ „Д. Добрович” в Сливен, ХГ „Петко Чурулиев” в Димитровград”, ХГ Смолян, ХГ „Иван Фунев” Враца и частни колекции на Светлана Трифоновска, Невена Трифоновска, Яни Митровски и Мария Киркова.

Биография на твореца:

Тома Трифоновски е роден в с. Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, на 17.02.1937 в семейство на българи. Като дете на емигранти по време на Гражданската война през 1948 е изведен от Гърция и е живял в детски домове в Чехия и Унгария. Завършва средното си образование в Будапеща. През 60-те години на ХХ в. семейството идва в България и се установява да живее в Плевен.

През 1966г. Тома Трифоновски завършва ВИИИ „Н. Павлович” – днес Национална Художествена Академия в София, специалност Декоративно-монументална живопис. До средата на 80-те години живее и работи в Плевен. През този период работи кавалетна и монументална живопис, както и сценография за няколко постановки на Плевенския театър.

През периода 1986 – 1999 г. живее и твори във Враца. През 1999 г. се установява в София, където работи до смъртта си през 2010. Картини на Тома Трифоновски са собственост на повечето художествени галерии и редица частни колекции в България. Негови творби са притежание и на частни сбирки в много европейски страни, САЩ, Австралия, Египет и др.15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page