top of page

Валентин Русинов

На 24-ти Юни 2019 г. в галерия "Видима" гостува Валентин Русинов с изложбата "Тя".

В експозицията авторът представя художествените си търсения в областта на живописта и скулптурата. Акцент на изложбата в Севлиево е именно скулптурата от хартия. Валентин Русинов изгражда своята концепция на основата на огромното количество рекламни материали, които запълват пощенските кутии. Материалите обикновено се изхвърлят, но за твореца няма излишен материал. Работата на автора представя един по-съвременен прочит на скулптурата – от хартия. Успешно представя изложби с рециклирани материали в Белгия и Холандия. Едно направление, което е придобило уважението на критиците на запада и се развива и обогатява във всевъзможни и най-причудливи форми. Докато този вид изкуство, все още не се е наложил трайно у нас, Валентин Русинов, вече е получил признание, не само в западна Европа, но и сред руско-езичните си колеги след успешно представяне в Одеса миналата година.

Според автора, невинаги комерсиалното е най-важно. Посланията в творчеството му са няколко – преплитане на традициите с модерното, екологията, като начин на мислене и начин на живот и разбира се женската красота, неизчерпаем извор на вдъхновение. Жената е тема, в която Валентин Русинов работи от много години. Има награда от музея за еротично изкуство в САЩ.

Валентин Русинов е възпитан и отрасъл в семейството на художниците Румяна и Борислав Русинови, и с гордост продължава семейната традиция в сферата на изкуството. Роден е в град Габрово. През 1994 г. завършва НБУ. Днес Валентин Русинов живее и работи в София. От 2000-та година активно се занимава с изкуство в областта на малките пластични форми. Вълнуват го рисунка с гваш, скулптура в бронз, хартия и фигурална керамика.

Валентин Русинов е познат на българската публика вече над 15 години. Излага скулптурите си в част от столичните галерии и в чужбина. Творчеството му е част от експозциите на галерии в Остенде - Белгия, Париж - Франция, Улм - Германия, Барселона – Испания. Член е на Асоциацията на художниците в Западна Фландрия и на Асоциацията на Аловаро Азаин в Аржентина. Негови творби са притежание на частни колекционери от САЩ, Белгия, Германия, Тайланд, Япония и Аржентина. През 2011 г. в Остенде, Белгия, печели Награда за скулптура от хартия.


Последни публикации

Виж всички

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page