top of page

Валентин Узунов

На 19-ти Юни 2003 година в галерия Видима гостува известния ловешки художник Валентин Узунов.

Валентин Узунов представя своите платна обединени под общото название "Антични павилиони". Осемнадесет от подредените общо двадесет и пет картини в изложбата са рисувани специално за представянето в Севлиево.


В картините си художникът със средствата на абстрактната живопис развива замислената тема само в цвят - без използване на линии и форми. Чрез съотношенията на багрите авторът се опитва да изгради емоционални пространства, които са близко до разбирането му за антични хармонични пространства. Опитвайки се да привнесе в платната своите вълнения, радост и отчаяния, Валентин Узунов изгражда в емоционален план пясъчните кули на своите мечти и свещените олтари на своята душа.

"Със средставата на модерната и по мъжки сурова живопис, авторът води откровен разговор с незащитената душевност. В цялата серия живата и променлива чувствителност, зависеща от външни влияния, е причина за многобройни струпвания, преподреждания и борба на цветовете - вътрешни изпитания и озарения. Сякаш "Античните павилиони" на Валентин Узунов са градени в контекста на мисълта на известния архитект Антонио Гауди. Всичко в този свят трябва да става бавно и неправилно...", разказва за неговото творчество Ирина Колбасова. Според нея художникът упорито и аналитично подбира цветовете, в които изповядва своите изстрадани радости, мечти, съмнения, неуловими надежди, мигове на нежност - "пясъчните кули" на художника, свещените олтари на душата.

Художникът е родом от Ловеч, завършва Художествената академия със специалност "Живопис". Ученик е на Светлин Русев. Участвал е в много общи и национални изложби и има осем самостоятелни изяви(към 2003г.), три от които в Париж, където е живял няколко години през 90-те.


През последните години(до 2003г.) се представя предимно в столични галерии. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, галерии в Плевен, Стара Загора и други.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page