top of page

Василка Монева

На 6-ти Март 2012 се открива изложба живопис на Василка Монева в галерия Видима.



"Във всяка творба на Василка Монева се усеща духът на класическото изкуство, онази простота и чистота на линиите, която можем да проследим в строгите фасади на ренесансовите дворци. Картините ѝ са заредени с поетичност, одухотвореност, с безспорен високоестетически дух." с тези думи Ирина Колбасова открива изложбата на Василка Монева в галерия Видима.



В експозицията са представени любимите на авторката интериори и натюрморти, пейзажи от Созопол, както и от родният ѝ град Русе, с характерните за тях покриви, парапети, тераси и огради. Включени са и много красиви селски пейзажи.


"Характерно за творчеството на художничката е умението ѝ да поставя всеки един детайл в картините си на точното място, да му отдаде нужното внимание и да го представи така, че да подчертае неговата форма, цвят и стойност." казва още Ирина Колбасова. "На моменти тя създава някаква дистанция между зрителя и картината, което придава още по-голямо значение на самата творба."

Василка Монева е родена в Русе. Завършила техникум по приложни изкуства, но тя е сред най-добрите русенски художници. Откроява се със своите композиции, натюрморти и пейзажи. Първата ѝ самостоятелна изложба е през 1975 г., има много изяви и участия в градски и национални изложби. Член на СБХ, а през 1976 г. прави изложба в западен Берлин заедно с Теофан Сокеров и Цвятко Дочев. Нейни картини са притежание на престижни галерии в България, както и частни колекции в чужбина.



Последни публикации

Виж всички
bottom of page