top of page

НАТАША НОЕВА

На 2-ри ноември/вторник/ от 17:00 ч. Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на младата художничка Наташа Ноева.


Мистични пейзажи, изобразяващи реални места или душевни състояния, заключени между тишината на мъгливото утро и угасващия ден, ще покаже авторката в Севлиево.

Наташа Ноева е родена през 1989 г. в Тутракан, китно градче на брега на Дунава с многовековна история. Именно живописната природа на този регион с ключово местоположение вдъхновява Наташа Ноева, а непрестанното движение на реката, която от хиляди години оформя бреговете, приютявали различни цивилизации, римляни, а после прабългари, посрещали освободителните армии на Суворов и Кутузов, е предадено с особена митичност, преплитаща вечност и безвремие. Непрестанният сблъсък между стихиите на водата и земята се пренася на платното и символно-метафорично, като поставя в центъра душевните колизии между стабилност и движение, сигурност и промяна, традиции и модерност. В някои от картините превес взима водата, а в други сушата, а хоризонтът е винаги високо горе, където небето се проявява само като неутрален свидетел, параван, през който прозира светлината, слънце или луна са прикрити от облаци или мъгли, като тяхното неотменимо присъствие е само загатнато. Цветовите решения също носят символична обвързаност. Следите от дейността на хората като цяло отсъстват в нейното творчество, понякога самотни дървета пресичат вертикала, за да напомнят човешка фигура в различни стадии на живота и форми на социалното общуване. Сенките на нощта, които се появяват при пълна луна, и отраженията им в равната повърхност на притихналата вода, ни въздействат по един особен начин – първично емоционално и дълбоко философски.

Зрителят се пренася в един различен свят на спокойствие и усамотение с природата, заставайки пред платната ѝ, майсторски изпипани в една сложна и не особено популярна сред художниците техника на полагане на сух пастел върху платно (в комбинация с темпера). Техника, която е ключова за постигане на внушението, придаваща плътност на въздуха, усещане за сухота, влажност или температура на атмосферата – ефекти, които директно докосват кожата ни, контролират всяко наше вдишване и въздействат отвъд сетивата ни.

Наташа Ноева живее и работи в София, бакалавър (2013) и магистър (2015) в Национална художествена академия, спец. „Изкуствознание“. От 2018 г. е докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН. Успешно съвместява научната дейност с рисуването, като през последните години участва в над двадесет общи изложби и пленери. Носител на престижните награди за „Млад автор“ в Национална изложба „Лудогорие“, Разград (2019), Национална изложба „Създаваме заедно“, Севлиево (2019), Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички“, Габрово (2020). Автор на научни статии за престижни издания, участник в научни конференции, посветени на проблемите на изобразителното изкуство, куратор на различни проекти с широк обществен отзвук.

"Усещане за вечност" Награда за млад автор в конкурса "Създаваме заедно"


Изложбата на Наташа Ноева в Севлиево е първата ѝ самостоятелна среща с публика, а конкретен повод за това е наградата от конкурса „Създаваме заедно“ по случай 85 години Идеал Стандарт – Видима. Галерия „Видима“ неведнъж е давала възможност за изява на млади автори и за нас представянето им е не само удоволствие, но и привилегия, съчетана с огромно чувство за отговорност, признание и доверие. Представените в изложбата картини са специално създадени за пространството на галерията.

Наташа Ноева и Сава Христов пред наградената творба, 2019 г.


Каним всички ценители на изкуството за среща-коктейл с художничката Наташа Ноева и нейното творчество на 2-ри ноември, вторник. Поради усложнената епидемиологична обстановка събитието ще протече в свободен формат при отворени врати от 17:00 ч. – 19:00 ч.

Сава Христов

128 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

ТЕЛАЛИМ: 3 в 1

bottom of page