top of page

"Шапка за сънища" - Катя Христова

На 25-ти Юли 2023 г. галерия "Видима" представи младата, талантлива и лъчезарна художничка от Казанлък Катя Христова.


В разгара на лятото имаме удоволствието да представим една цветна, позитивна, ведра и разхлаждаща жарките емоции изложба, дело на лъчезарната и винаги усмихната художничка от Казанлък - Катя Христова.

Шапка за сънища - Катя Христова
Катя Христова

Катя Христова е родена в Казанлък. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Стенопис“. Тя е главен уредник в градската галерия в Казанлък, на която е посветила близо 15 години от живота си. Грижи се за богатата колекция от произведения на изкуството на родни творци от освобождението до днес, представя изложби на съвременни автори, които редовно се откриват там и посреща многобройната публика от всички краища на света, която се стича към този прекрасен град изпълнен с история и култура. В свободното си време рисува това което ѝ подсказва душата. И въпреки само няколкото самостоятелни изложби до този момент, една от които в севлиевската градска галерия през 2016 г., участва активно в почти всички общи изложби и пленери в страната, откъдето заслужено има и няколко номинации и награди за живопис.

Шапка за сънища - Катя Христова
Откриването

Катя Христова подхожда към платното непринудено, чисто, позитивно, по детски наивно, така както всеки един от нас би искал да го направи и в реалния живот. Светът на Катя Христова е свят, в който живеят някои много важни „хора“ и обекти, които отговарят за някои много важни неща, за които някои от нас дори не са се и замисляли, че изобщо могат да съществуват. Там живее например събирачът на спомени, можем да намерим бурканчето за светулки, шкафът за цупене и дори бабиното лято. В този друг свят, откъдето всъщност се ръководят много от процесите в нашия, също така се спотайват несбъднатите мечти, крият се разочарованията от порастването и се разхождат надеждите, че най-хубавото предстои.

Шапка за сънища - Катя Христова
С пожелание за вдъхновение

В картините си с обобщени и цветни форми, художничката ни отвежда в един свят, който съществува на границата между заспиването и събуждането, когато пред очите ни започват да преминават странни субекти със странни шапки, в които се крият я небе и звезди, я цяло ято сънища. Малко по-нататък по същата уличка преминава пазачът на щастливи завършеци, наоколо децата играят с оживяващи тебеширени рисунки, а едно момиче дори си има собствено небе. Докато се унасяме в тази сюрреалистична приказка населена със странни митични герои, къщите по улицата също заспиват и започват да сънуват своите си сънища..., хоп и започва да се съмва. Сутрин някой трябва да прибира звездите.

Заинтригувахме ли ви? Така представена дотук сътворената от Катя Христова паралелна реалност, можем да предположим, че е насочена към детската аудитория. Тя не скрива, че черпи своето вдъхновение от детските приказки, поезия и песни. Добре запозната е с българският фолклор, но също и със съвременната литература за деца, където илюстрацията не отстъпва по важност на текста. Знаем, че всяко съдържание с образователна или развлекателна цел, което е предназначено за деца всъщност е създадено от възрастни хора и много често в него са закодирани послания именно към нас възрастните. Сигурен съм, че в момента всички се сещат за „Малкият принц“, този универсален пътеводител в живота, който се чете с интерес едновременно от всички поколения. Катя Христова също успява да постигне тази универсалност и непреходност в своите произведения.

Такъв тип изкуство се създава от една специална порода възрастни хора, които са запазили изключителната способност да говорят на езика на децата. Творчеството им се превръща в мост над една все повече разрастваща се пропаст, в която потъваме ние, възрастните. Художниците, които работят в тази насока притежават истинска супер сила, която им позволява да се изолират от грозната, смазваща реалност, която всячески се старае да ни погълне в черната си дупка.

Шапка за сънища - Катя Христова
Изглед

Това е една от причините да ви запознаем с Катя Христова. Тя създава изкуство, което е жизненоважно за нас, възрастните. Тя успява да сътвори нещо истинско и по детски чисто, позитивно, смислено, което споделено с нас не просто има своето послание, а реално може да променя реалността ни. Подобен вид творчество заслужава особено признание, то има своята мисия и конкретна цел в неравностойната битка със сивото ежедневие. Говорим за арт терапия, която чрез езика на изкуството може да дава радост, да ни зарежда с позитивна енергия, може да ни откъсва от реалността и да ни отвежда в едно недостъпно за злото убежище.

За всеки зрител би било изключително интересно да се впусне в тази игра на образи, която Катя Христова предлага в своите картини. В работата ѝ несъзнаваното има осезаемо присъствие и се явява като продължение на първоначалната идея с която тя започва всеки един сюжет. Любопитни са проявленията на архетипите, асоциативните връзки, които създават невъзможна реалност, в която цветовете и формите не търсят автентичност, а се определят от значимостта на тяхната роля и функция. Другият момент, който прави особено силно впечатление е умението ѝ да създава логически валидни умозаключения с несъвместими понятия и това най-добре проличава в заглавията на творбите ѝ. Тя умело владее и борави с това, което е свойствено за детската логика, а ние "порасналите" всячески се опитваме да изкореним още в най-ранна възраст, чрез валидиране на правилно и грешно, реално и нереално, възможно и невъзможно. Картините ѝ със съответни заглавия представляват сами по себе си провокация към нас и "сериозното" ни отношение към проблемите на битието, с които често тровим емоциите и настроението си, както и това на хората около нас. Катя Христова предалага по детски прости отговори на сложни въпроси, които наистина могат да ни помогнат в много ситуации, стига да подходим нестандартно. Проблемите ни с реалността много често са породени преди всичко вътре в нас и тяхното решаване трябва да започне именно там, едва след което можем адекватно да реагираме със заобикалящият ни свят.

Прекрасната изложба на Катя Христова озарява, усмихва и вдъхновява! Искаме да ви пожелаем в ежедневието си да виждате повече красота, да срещате повече магия, да имате повече приказни моменти, да споделяте повече радости. Искаме да ви пожелаем да имате поне един приятел като Катя Христова, да имате в дома и в офиса си, поне една картина, която да прави денят ви по-хубав!

Шапка за сънища - Катя Христова
Благодарности

Благодарим на Катя, че прие нашата покана и привнесе красотата на своят душевен мир в нашата изложбена зала. Пожелаваме ѝ никога да не спира да прави това, което ѝ подсказва сърцето и да продължава да го споделя с нас!



Последни публикации

Виж всички
bottom of page