top of page

Художниците и Дряново

На 18-ти декември 2023 година галерия „Видима“ представи изложба живопис „Художниците и Дряново“ - избрани произведения от фонда на Исторически музей Дряново.

Художниците и Дряново
От ляво на дясно - Сава Христов(г. Видима), Иван Христов(ИМ Дряново, директор), Антон Антонов(художник, куратор), Диляна Джеджева(зам. кмет общ. Дряново)

Живописните творби в експозицията са различни по жанр и техника на работа, но обединени под мотото: „Художниците и Дряново“. Изложбата представя усещането за Дряново и неговите околности през годините, така както са го видели неговите родни художници и пътуващи/гостуващи творци от цялата страна. Творбите в колекцията покриват близо стогодишен период, като във всяка една по един или друг начин е уловена атмосферата на балканското градче, неговите исторически личности и забележителности. Преди месец експозицията бе представена за първи път в Стара Загора. Настоящето събитие е подарък от галерия „Видима“ за севлиевци по случай настъпващите коледни и новогодишни празници. 

Художниците и Дряново
Иван Христов директор на музея в Дряново

Историческият музей в Дряново е основан през 1970 година и в неговите фондове е събрано историческото и етнографско наследство на дряновския край, архитектурните достижения на Кольо Фичето и изключителната сбирка от възрожденско църковно изкуство. В музея се съхранява и колекция с произведения на изобразителното изкуство, много от които не показвани досега. С най-ценните от тях имаше възможността да се запознае севлиевската публика. Подборът на картините бе направен от художника и уредник в музея Антон Антонов.

Художниците и Дряново
Откриване на изложбата

Експозицията представя творби от местни (дряновски) автори като Стефан Денчев и Иван Койчев, и от художници вдъхновени от града и околностите му като Йордан Гешев, Иван Кънчев, Иван Марков, Стефан Щерев и др. Доста от творбите се показват за пръв път пред публика. През 2022 г. ИМ-Дряново постави началото на ежегоден национален пленер по живопис и така във фонда му постъпват творби и на съвременни автори, част от които също са в настоящата изложба. Във всеки случай изложбата предлага пълно визуално удовлетворение както за тези, които отдавна не са посещавали музея в Дряново, така и за тези, за които китното градче е редовна туристическа дестинация.


Изложбата е продължение на една по-рано започната инициатива от ръководителите на институциите (респективно Иван Христов и Сава Христов) за сближаване на културно ниво между градовете Дряново и Севлиево, които въпреки своята географска близост и въпреки някои сходства, имат доста различен микроклимат в това отношение. Именно тези особености са предпоставка за генериране на нови идеи, установяване на трайни връзки и залягат в основата на взаимодействието със съответните публики. (Галерия „Видима“ гостува в Дряново с избрани произведения от своята колекция през 2020 г. и през 2023 г.)


Сава Христов - галерия "Видима""Художниците и Дряново" Избрано от фонда на Исторически музей Дряново


Дряново е сгушено в гънките на Предбалкана, в централна северна България, градче красиво и будно, с много история и природни богатства. През Възраждането започват бурни процеси на възход, на подем на занаятите и предприемачеството, роят се дюкяни и работилнички, а и по-модерни производства начеват да будят удивлението на местните жители и на гостите на града. В началото на 20 век Дряново е разпознаваемо и търсено селище за почивка и неслучайно в старите картички е изписано: Курортъть Дряново. Разположеният в живописното обгръждение на високи скали манастир „Св. Архангел Михаил“, основан от цар Калоян, се е запазил в битката с времето като духовен център, стожер на православната ни вяра и място за поклонение. От Дряново е родом и бележития майстор Колю Фичето, съградил в родния град мост над река Дряновска, църквата „Св. Никола“ и Икономовата къща.

Тази среда, която носи наслада и спокойствие от една страна, а от друга е наситена с толкова възрожденски дух и вълнение, става естествено отправие за много художници и подбуда за пластични интерпретации. Йордан Гешев битува на няколко пъти в манастира около 1940 година и създава множество забележителни пейзажи, за жалост повечето днес разпиляни и с неясна съдба. Дряново и неговата историческа памет се разпознава както в творчеството на местни автори - Стефан Денчев, Иван Койчев, така и на художници имали епизодичен досег с града – Иван Кънчев, Иван Марков, Стефан Щерев и др. Когато в града през 70 те години на 20 век се открива и започва своето развитие историческия музей, започва събирателска дейност и във фондовете постъпват и произведения на изобразителното изкуство. Основните разкрити звена от музейната структура тогава не са включвали художествен отдел и вниманието към произведения на изобразителното изкуство е било случайно или в контекста на историята на града или личността на майстор Колю Фичето. Въпреки това днес музеят притежава завиден брой произведения от различни автори. В последните две години се постави началото на ежегоден национален пленер по живопис „Памет и настояще“, иницииран и организиран от музея. Това бе причина във фондовете да постъпят нови творби на съвременни автори.  Това, което обединява и свързва художниците, с част от чиито творби днес ще се запознаете, е Дряново и това, което той е испирирал в тях като емоционален отговор, като рефлексия спрямо пластичната им култура и натюрел. Подборът включва времево началото на събирателска дейност и постъпленията с днешна дата. Настоящите усилия на музея са да си извоюва място на буден център и към съвременната културна идентичност в България, място, където минало и настояще се събират за да се разпознаят посоките на бъдещи процеси.


                                                    Антон Антонов – Исторически музей - Дряново

Последни публикации

Виж всички

FINE GRAFF ART

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page