top of page

FINE GRAFF ART

Насимо представя новия си проект „Fine Graff Art“ на 28-ми септември в галерия „Видима“

FGA COVER

Станислав Трифонов – Nasimo, най-популярният у нас и световноизвестен уличен художник, ще представи в галерия "Видима" своя нов проект в колаборация с колеги художници за популяризиране на съвременно модерно изкуство и неговите създатели – FGA(Fine Graff Art). Преведено буквално на български името означава „Изящно графити изкуство“, вдъхновено от симбиозата на тези два вида изкуство и обединява млади, талантливи и доказани в своята област съвременни творци, водени от близки философски и естетически принципи, където те имат възможността да разгръщат изкуството си без ограничения и цензура.

Nasimo in his  study
Насимо в ателието си

В платформа участват десет (към този момент) автора, лично избрани и поканени от Насимо, чиито живописни и не само творби ще бъдат представени в груповата изложба: Насимо (графити, стрийт арт, стенописи, живопис), Иван Шопов (музика, графика), Елисавета Ангелова(живопис), Николай Ангелов – Гари (живопис), Камен Бонев (живопис), Милен Балбузанов – Миленист (калиграфия, стрийт арт), Ганчо Ганчев – Гана (живопис, стенописи), Павел Калоянов – Епик (файн арт татуировки и живопис), Димитър Йотов (живопис, стенописи, илюстрации) и Светлозар Янков – Све (стенописи, живопис).

Станислав Трифонов – Насимо е български графити пионер. Роден е през 1979 г. в Търговище. Завършил е специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2003 г., където се запознава с Гари и Камен и оттогава са добри приятели. Насимо е един от най-активните и успешни стенописни художници в България и Югоизточна Европа, а негови творби се намират на три континента в близо 20 страни по света. Всеки българин се е срещал поне веднъж с негова творба, ако не на живо разхождайки се по софийските улици, то със сигурност на снимка в интернет или някое списание. Най-известните му творби са обществено достояние, но немного хора знаят, че подобно на останалите художници, той също рисува на платно, а зад гърба си вече има седем самостоятелни изложби. Стилът му е уникален и лесно разпознаваем, визуално и технически той съчетава бунтарското изразяване на уличното изкуство и фината деликатност на традиционната живопис. Философският му подход се свежда до търсене на универсални теми и послания, изконни и непреходни общочовешки ценности, които са над политически, национални или религиозни и ще останат актуални дори след нас.

Организацията FGA, която той основава по общата идея с колегите си и приятели Николай Ангелов – Гари, Елисавета Ангелова и Камен Бонев, е насочена едновременно в няколко направления, като комбинира най-високите постижения в дигиталната сфера с класическите форми за представяне на изкуство. Целта е да се създаде общност, която дава свобода за работа на творците, като в същото време да помага за тяхното популяризиране и развитие, да направи изкуството им достъпно за широката публика, без това да налага сваляне на нивото и компромис с качеството.

FGA първа изложба в София, всички участници, членове, артисти
FGA първа изложба в София

За постигането на тази цел е създадена он-лайн платформата www.finegraffart.com, където всеки човек може да се запознае отблизо с авторите и тяхното творчество, да закупи оригинална творба или с помощта на новите технологии да се сдобие на достъпна цена с висококачествена репродукция(жикле) подписана и сертифицирана от съответния художник. По този начин почитателите на даден артист не само придобиват ценно лимитирано авторско издание, но и подкрепят работата му морално и финансово. Практика, която е широко застъпена на запад от десетилетия, а у нас е все още тема табу.

Сертифицирани авторски принтове, лимитирана серия, ограничен тираж, жикле, репродукция
Сертифицирани авторски принтове

Въпреки своята популярност и достъпност в интернет пространството, членовете на FGA осъзнават реалността на българската културна сцена и за тях е важно да се докоснат лично до своите фенове и да покажат на живо работата си. След успешното дебютно представяне на проекта в столицата, в края на юни тази година, желанието на групата е да достигне и до по-отдалечените точки на страната, за да запали искрата сред младите хора, да събуди интереса им към изобразителното изкуство и да разчупи статуквото в колекционерските среди. За нас от галерия „Видима“ е чест и удоволствие, че ще бъдем първата галерия в провинцията, която ще предостави сцена за изява на тези амбициозни и талантливи творци, като ги подкрепим в тяхната мисия за по-достъпно качествено изкуство.

луксозни кутии за истински ценители, колекционерски издания, принтове с високо качество
Колекционерски издания

В изложбата на FGA в галерия „Видима“ всеки от участниците в проекта ще представи свои оригинални произведения, специално за това събитие, а също така ще бъдат представени жиклета, печатни издания, албуми, стикери, тениски и други аксесоари - възможност за всеки да подкрепи художниците и да отнесе със себе си частица от тях.

достъпно изкуство, високо качество
Насимо прави изкуството достъпно

Заповядайте, за да се срещнете с авторите и тяхното творчество, да получите автографи, да научите повече за тяхната мисия и начин на работа, за новите технологии и бъдещето на модерното изкуство! Поканата за събитието е отворена към всички граждани и гости на града.


Официално откриване – 28-ми септември – 18:00 ч., гр. Севлиево, ул. Васил Левски №3.

FGA - Fine graff artПоследни публикации

Виж всички

2 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Invité
21 sept. 2023
Noté 5 étoiles sur 5.

Страхотно! ❤️

J'aime

Invité
21 sept. 2023
Noté 5 étoiles sur 5.

:)

J'aime
bottom of page