top of page

Усмивката на Гагарин

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ Габрово, представя в галерия „Видима” подбрана колекция на тема Космос и космонавтика. Изложбата с карикатури, които са част от международния проект „Усмивката на Гагарин“, се открива на 31 март 2017 година в галерия „Видима“.



Тя е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва през 2011 година. В експозицията се представят с по една карикатура 33 творци от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Ръмъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция.




Може ли да се иронизира толкова сериозна тема, каквато е космонавтиката? Оказва се, че карикатуристите от цял свят го правят с удоволствие и много усмивки. Освен респект пред съвременната космическа техника, авторите показват и вплитат в рисунките си човешкото измерение на темата, чрез което именно се проектира комичното.





Изложбата „Усмивката на Гагарин” носи много позитивен заряд, настроението на всяка карикатура прелива в зрителя и дори когато някоя творба препраща към отделни моменти от историята на усвояването на Космоса, го прави елегантно и с много хумор. А нали всеки ден с усмивка ни прави и по-човечни, и по-мъдри, и повече оптимисти.



Идеята за проекта "Усмивката на Гагарин" възниква преди 10 години, когато излиза проучване, че 20% от младите хора в Европа не знаят кой е първият човек, полетял в космоса. За да дадат знание на младежите, карикатуристите обявяват конкурс. Получават 1600 творби от автори от 62 страни по света, включително и от България. Много карикатуристи обаче продължават да изпращат своите произведения и след приключването на състезанието и проектът прераства в международен. За пет години са направени повече от 100 изложби в Русия, Украйна, Азербайджан, Германия, а сега и в България.




11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page