top of page

Красимир Яков

На 20 Юли 2021 година в галерия Видима се открива изложба на плевенския скулптор Красимир Яков.

Красимир Яков живее и твори в град Плевен през по-голямата част от живота си. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия през 1979 г. със специалност „Скулптура“ в класа на проф. Величко Минеков. От тогава до днес е реализирал над 30 монументални скулптури, които се намират в различни градове на страната и чужбина (Китай, Русия, Германия, САЩ).


Красимир Яков е носител на два златни медала от Художествена гимназия София (1974г.); ученическа награда за изящно изкуство (1976г.); награда от скулптурен симпозиум Бургас (1979г.); награда от национален конкурс за монумент на жертвите от войните (1994г.); награда Петя Дубарова, Бургас (2009г.); награда за паметник на българските полицаи, София (2012 и 2013 г.). През последните две години е номиниран три пъти за миниатюра и малка пластика в международни изложби.

Участвал и в редица симпозиуми по скулптура и групови изложби, реализирал е близо двадесет самостоятелни изложби в страната. През 1996г., 2000г. и 2003г. година се откриват негови самостоятелни изложби в Ню Йорк.

Това лято авторът представя четири изложби за три месеца. След Севлиево следва гостуването му в галерията "Двореца" в Балчик. Скулпторът е поканен да подреди изложба и в Пловдив на 20 септември. В момента в София - до 9 август, творби на Красимир Яков могат да се видят във фоайето на грандхотел "София".

През годините творчеството на автора изминава дълъг път от монументалната пластика към миниатюрата, като напоследък той се е съсредоточил върху плакета. Този вид изкуство набира популярност сред съвременните български автори и галерия Видима не веднъж е показвала разнообразието, което може да се постигне в тази област на пластичното изкуство. Красимир Яков сам изработва и отлива своите произведения от бронз, експериментира с материала и майсторски използва патината за постигане на крайните ефекти.

В работата му присъстват различни философски концепции от древността до наши дни и се очертават няколко развиващи се посоки сред които библейски и митологични сцени, вечния образ на Дон Кихот, прелъстяващата женска красота, свободата изразена като килия в концлагер или галопиращ буен жребец. Сред последните му произведения се открояват и серия портрети, които му носят голям успех. Те са на видни български личности, с което той се опитва да подсили интереса към тях и да поддържа народния дух. Сред тях са ликовете на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, а специално за изложбата в Севлиево са пресъздадени и ликовете на нашите именити съграждани Мара Белчева и Дан Колов.

В произведенията на Красимир Яков откриваме както сериозни социално ангажирани теми като „Холокост“, така и тънки хумористични намеци и еротични закачки „Дух между материя“. В творбите му проличава неговото преклонение пред безмилостната сила на времето „Време и хора“, както и към великите постижения на човешкия вид „Пирамидите“. Не са му чужди и любовта и романтиката – „Орфей и Евридика“, лиричната отнесеност на размечтаното момиче с лице огряно от луната „Настроение“. Изказа му е по-скоро директен или метафоричен, отколкото символичен.

Творчеството му се отличава с внимание към детайлите и експериментиране с различни скулптурни материали и техники. В една негова пластика можем да открием няколко похвата, чрез които авторът постига интересна фактура, създавайки така свой собствен разпознаваем стил. Плакетът е специфично скулптурно изкуство, което съчетава в себе си както основните принципи на релефното изображение, така и на рисунката и композицията. Той се явява като пресечна точка между скулптурата и живописта и затова в нашата зала присъстват всички тези форми на изобразителното изкуство!



138 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

НАТАША НОЕВА

ТЕЛАЛИМ: 3 в 1

bottom of page