top of page

Мария Райчева

Мария Райчева ще представи своя втора самостоятелна изложба в галерия „Видима“ на 12-ти Април 2022 г. от 18:00 ч.

Мария Райчева е известна с това, че нейните изложби са често концептуални, посветени на определена тема, с което тя обича да изненадва и провокира публиката, а всяка изложба се превръща в истинско събитие. Под надслов „Живописни фрагменти“, авторката родена в София ще ни зарадва с колекция от картини, голяма част от които рисувани специално за нашата галерия. За целта са избрани ключови акценти от разработваните от нея теми през последните години. Изненадата, която ни очаква в Севлиево, ще ни отведе на едно околосветско пътешествие и ще ни разкрие уникални пейзажи от Куба, през Италия, Франция, адриатическото крайбрежие, до градски мотиви от България - Севлиево, Търново, София.

Мария Райчева гостува в нашия град през 2012 година, тогава още млад автор, но по думите на Ирина Колбасова, с вече утвърден стил и смела заявка за бъдещи успехи. Днес, тя е една от известните и разпознаваеми съвременни български художнички, чиито изложби се очакват с нетърпение, а произведенията ѝ освен естетическа наслада, често са натоварени с послания и социална ангажираност. В творчеството на Мария Райчева преобладават градските пейзажи, места, които тя посещава, места, които я зареждат и вдъхновяват. Избрала пейзажа като начин на изразяване на своите чувства и мироглед, използвайки реалността за основа, тя завършва картината с помощта на своите емоции. Някои от новите ѝ творби запазват характерния за нея богат пластичен изказ, докато други преминават в една по-нова за нея форма, ярките чисти цветове се стопяват в деликатни, пастелни и преливащи се петна, детайлите отстъпват място на недоизказаното, наситените с цвят полета граничат с празни пространства, което дава възможност на зрителя сам да завърши картината в съзнанието си, като използва „легендата“ зададена от автора.

Настроението е приповдигнато, празнично, напомня за жаркото лято и въпреки отсъствието на човешки фигури, се усещат вибрациите на живота, движението на въздуха, лекия ветрец, отнякъде се чува музика, а очите търсят сенчестите усойни местенца в тесните улички, докато настъпи времето за вечерния коктейл след романтична разходка по крайбрежната алея.

В настоящата изложба, която обещава да ни пренесе в някои от най-красивите кътчета на земята, ценителите на изкуството ще открият и няколко творби от цикъла „Вътрешни пространства“, който по своята същност е антипод на всичко споменато дотук, както по отношение на колорита и емоциите, така и като послание. Творбите от този цикъл охлаждат страстите и ни пренасят в интериора на изоставени и порутени православни български храмове, като по един странно красив начин, монохромно, почти без цвят, а само с чувство ни подсказват, че външния вид на фасадата е нищо, ако не се поддържа светлината и духа във вътрешното пространство. Трудно е да се опишат с думи тези творби, защото трябва да се преживеят. Едно завръщане към реалността, с което Мария Райчева в качеството си на осъзнат мечтател насочва своите творчески търсения отвън навътре, за да приземи невредим своя Икар, преди слънцето да разтопи крилата му.

Мария Райчева е родена в София, завършва НХА през 2002 г. в класа на акад. Светлин Русев, магистър „Живопис. През 2008 година защитава докторска степен по изкуствознание. Член на Съюза на българските художници. Творческите ѝ изяви наброяват над 20 самостоятелни изложби в страната и множество участия в общи мероприятия в България и чужбина. През 2011 година получава правото на специализация в ателиетата на Сите дез Ар, Париж.

224 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page