top of page

Мартина Караиванова

На 10-ти Октомври/понеделник/ от 18:00 ч. галерия „Видима“ представя търновската художничка Мартина Караиванова със самостоятелната изложба „Да се въртиш в квадрат“.


Колкото разпознаваема, толкова и непредвидима Мартина Караиванова е от художниците, които със своята абстрактна живопис впечатляват силно, лесно се открояват и се помнят дълго. Уверени сме, че такива ще бъдат отзивите и след първото ѝ гостуване със самостоятелна изложба в Севлиево.

„Да се въртиш в квадрат“ е дълго планирана изложба, подготвена специално за пространството на галерия „Видима“, а картините, които ще бъдат експонирани са завършени през последните години и все още не са показвани пред публика. Ще видим общо 23 платна и както подсказва заглавието на изложбата, всички в квадратна форма, изпълнени в неподражаемия за Мартина Караиванова ахроматичен стил. Както споделя самата тя: „Основният формат е квадратът, съзнателно избран, носещ собствено внушение към съдържанието и посланието на творбата. Геометрически стабилен, той придава усещане за тежест и сила на композициите, в които е използван.“ И докато тази страна на представянето ѝ носи усещането за експеримент на самоограничаване в полето на работа, то от страната на живописният език са използвани най-различни техники и материали, за да се получат търсените ефекти върху сетивността на зрителя, което „включва не само цвета, но и разнообразната повърхност, фактурата, колажа. Работните материали са пигменти, разнообразни пясъчни структури, акрил, хартия.“


Формата и техниката обаче не биха имали значение, ако чрез тях, и с помощта на малко черен цвят, авторката не постигаше реализирането на своите философски виждания за реалността. За всичко което е тук и сега, за всичко което ни се случва и най-вече за всичко невидимо, което ни съпътства в живота, и дори да не си даваме сметка влияе на нашето съществуване.

Мартина Караиванова е преподавател по живопис във факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", където преди това завършва и специализира. През 2010 г. e сред избраните в Cité Internationale des Arts, Париж. Автор е на няколко самостоятелни изложби, а със свои картини участва в повече от 80 национални и международни проекти. Носител е на над 25 награди.


Каним всички севлиевци, гости на града и ценители на изкуството на официалното откриване на изложбата „Да се въртиш в квадрат“ и среща-коктейл с Мартина Караиванова на 10.10.2022 г. от 18:00 ч. в галерия „Видима“. Вход свободен.


54 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page