top of page

НИКОЛАЙ В. ДОБРЕВ

Галерия „Видима“ представя „Абстрактни сънища“, изложба живопис на разградския художник Николай В. Добрев - 12-ти Септември 2022 г.


Новият творчески сезон в галерия „Видима“ започва на 12-ти Септември, понеделник с представяне на самостоятелна изложба на художника Николай В. Добрев от Разград. Това ще бъде първо негово представяне в гр. Севлиево, а ценителите на изкуството ще имат удоволствието да се запознаят лично с автора и творбите от неговия концептуален проект „Абстрактни сънища“, които за пръв път ще бъдат показани пред публика.


Картините на Николай В. Добрев посрещат зрителя с положителния си заряд, обемното напластяване и ярките цветове имат мощно излъчване, което създава една обща вибрация в изложбеното пространство, получава се ефекта на синергията, сякаш всички картини са едно цяло и в същото време всяка една е ехо на различни чувства и емоции, които резонират с жизнените функции на този, който се намира сред тях. Естетическата енергия на творбите му се подсилва и от закодираните в творбите символи и знаци, които обуславят философската линия на автора, инспирирана от вечните екзистенциални въпроси.


Николай В. Добрев е роден през 1962 г. в гр. Разград. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – В. Търново, специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев. Защитава дипломна теза: „Хуманизмът, нова територия в абстрактното изкуство” при доц. Герасим Стоилов. До 1999 г. е преподавател по живопис, история на изкуството и естетика в хуманитарна гимназия „Акад. Анание Явашов“, гр. Разград. Отличен е през 1996 г. за цялостна, високо-професионална учителска дейност, с почетен знак „Неофит Рилски”. Член на СБХ, секция Живопис. Работи в областта на маслената и акрилна живопис в абстрактно-концептуален стил с подсилено пластично съдържание, а също така твори и в сферата на графиката, компютърния дизайн и полиграфията. През 1993 г. създава собствена печатница, а през 2004 г. и издателска къща, която се занимава с илюстрация, издателска и печатна дейност.


От 1993 г. Николай В. Добрев участва в редица общи изложби и конкурси, както в България, така и в чужбина, сред които: Де Мойн, САЩ; Картахена, Испания; Торонто, Канада; Токио, Япония; Скопие, Македония; Белград, Сърбия. Награди: В. Търново ‘94, Канада ‘96, ‘97, Corel Draw Corporation. Негови творби са собственост на множество галерии и частни лица в страната, и чужбина.


След 1996 г. професионалните му ангажименти го отдалечават от творческата сцена за повече от 20 години, но изкуството веднъж хванало корен в душата на човек, дори да е отлежавало дълго време, в един момент се надига, за да даде отново от своите плодове. Така през 2017 г. Николай В. Добрев започва отново да се занимава активно с живопис. Участва в „Обща изложба на разградските художници”; 2018 г. - изложба „Коледен базар”; 2019г. - изложби: „50 г. СБХ – Разград”, „За буквите”, Международна изложба „Лудогорие 2019” и „Лудогорие 2021”. В този период създава живописните проекти „Цветята, които не миришат“, „Градините на любовта“ и „Абстрактни сънища“, последният от които ще представим в настоящата изложба.


Официално откриване на изложбата и среща-коктейл с Николай Добрев, и неговото творчество започват в 18:00 ч. на 12-ти Септември в галерия „Видима“. Вход свободен.75 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarii

Evaluat(ă) cu 0 din 5 stele.
Încă nu există evaluări

Adaugă o evaluare
bottom of page