top of page

Пламен Легкоступ

На 14-ти февруари 2023 година Галерия „Видима“ представя известният художник Пламен Легкоступ

Пламен Легкоступ е изтъкнат български художник, учен и общественик. Той е професор и доктор на педагогическите науки. Роден в гр. Велико Търново. Завършил графика във Факултета за изобразителни изкуства във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1983 г. Неговите творчески търсения са в областта на живописта, графиката и илюстрацията. Участвал е в над 100 изложби (над 40 от които самостоятелни) в Австрия, Белгия, България, Германия, Китай, Македония, Русия, Сърбия, Франция, Швеция, Черна гора, и др.

Научните му изследвания са в областта на теорията, методиката, историята на изобразителното изкуство и възпитанието чрез изкуство. Автор и съавтор е на монографии, учебници и учебни помагала, студии и статии в специализирани издания. Член на Съюза на българските художници (1989), на Съюза на учените в България (2000), на Клуба на ректорите на Европа, Оксфорд, Великобритания, на Управителния съвет на Съвета на ректорите в България (2008-2012) и др. Ректор е на Великотърновския университет от 2007 до 2015 г., а от 2015 г. е главен съветник в централата на Институт „Конфуций“ в Пекин, КНР. Удостоен е с множество национални и международни награди.

За предстоящата изложба Пламен Легкоступ споделя своите авторски виждания:


„Заглавието на експозицията „Многоликият четиринадесети“ не е подбрано случайно. Идеята се оформи след като стана ясно, че денят за откриването е точно 14-и февруари. Обикновено когато човек чуе за тази дата се сеща за Деня на лозаря (Трифон Зарезан) или за Деня на влюбените, Св. Валентин. Но на този ден е и Успението на св. Кирил Славянобългарски, и денят на археолога, и още други празници. Тъй като смятам художниците не само за създатели на красота и хора, които представят пред обществото различни идеи, но и за просветители, реших да включа в изложбата творби, представящи тези четири празника. Още повече, че това се вписва в моята стилистика.

В изложбата са включени творби, сътворени предимно след 2020 г. Ще бъдат показани близо 30 картини. Девет от тях са литографии, а останалите са изпълнени с акрилни бои върху платно. Представени са три цикъла на творческите ми търсения, като основен цикъл са рибите. Те разказват много, въпреки че са мълчаливи. Говорят уж за историята, а пречупват човешките взаимоотношения през погледа на съвременника. Всяка една риба е притча, заплувала нанякъде, носи нещо на гърба си, среща друга риба. Друг цикъл са „Античните съдове“, а трети – „Средновековните градове“.

Художествената концепция на определен автор е от изключителна важност за оформянето на неговия стил, затова съм се стремил да си създам във времето свой собствен стил, който да ме прави разпознаваем художник. Опитал съм се по своеобразен начин да осмисля декоративизма на формата, цвета и орнамента – елементи, които имат важно значение за българското изобразително изкуство, а средновековните български миниатюри и икони, стенописите, шевиците и родопските халища, керамиката и резбата върху камък и дърво са историческата основа, върху чиято интерпретация съм формирал стилистиката на изразните средства в моето творчество, докато тематичният ми избор е вдъхновен, в голяма степен, от българската средновековна архитектура и обредност.“

40 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page