top of page

Румяна Русинова

На 12-ти Септември 2016 г. в галерия "Видима" гостува художничката Румяна Русинова с изложбата "Дантелена приказка", включваща пластика и живописни платна.

Колекцията от скулптури е посветена на пролетните празници. Чрез своето нежно женско светоусещане и художествено майсторство Румяна Русинова претворява по оригинален начин един груб и тежък метал като бронза в изящна малка пластика, изобразяваща дантела, паяжина, сън, мечта... Емоционална, витална и залутана в търсене на безкрайните детайли, тя успява да създаде истински шедьоври от метал.

В своите творби авторката пресъздава основно фолклорни мотиви, легенди и ритуали. Въпреки че са изработени от бронз, пластиките на Румяна Русинова изглеждат крехки и нежни, сътворени сякаш от истинска дантела. Лазарки, моми и булки, облечени в празничните си премени, танцуват, играят и гадаят, за здраве, берекет или как ли ще изглежда бъдещия им жених. Авторката отделя особено внимание на детайла на дрехата и украсата на главата. Дрехите колкото скриват женското тяло, толкова го и подчертават. Своето вдъхновение намира в исторически източници, изследва носията и нейните елементи, нейната специфичност според празника, ритуала, сезона и своя географски произход. Цветното богатство и видово разнообразие, излизайки от ръцете на майстор като Румяна Русинова, се усеща дори и в изпълнение от бронз. Интересно е съчетанието на бродерия, дантела и шевица с истински цветя. Пресъздаването на биологичните модели на симетрия, златно сечение и цикличност в ръчно изработени украшения, които запазват математическата последователност, показва народната мисъл в посока осмисляне и подражание на божествените модели, изначалната сложност и в същото време универсална опростеност. В ритуалите на народната обредност са заложени действия за призоваване на здраве, имане и плодовитост, а използваните украшения, носят определени символики и имат не само естетическа, но и магическата функция да подсилят енергийната връзка с майката природа.

Румяна Русинова е родена в живописния, възрожденски град Трявна. Завършва НХА със специалност „Монументална керамика“. Член е на СБХ, живее и работи в София. Има десетки участия и самостоятелни изложби в България и чужбина. Носител е на множество значими награди от България и Франция. Нейни творби са притежание на национални и частни галерии и колекции по целия свят - Испания, Итария, Германия, САЩ, Канада, Гърция, Франция, Швеция.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page