top of page

Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика

На 15-ти Ноември 2016 г. в галерия "Видима" гостува най-колоритния тандем в групата на плевенските художници - Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика (1953-2019). Творчеството им се представя за първи път в Севлиево.

Константин Симеонов-Костика (1953-2019) е роден в Долни Дъбник. Завършва Националната художествена академия през 1978 г. Работи в област­та на монументалната скулптура, малка и декоративна пластика от камък и бронз. Двамата със съпругата си имат много общи изложби у нас и в чужбина. Конастин Симеонов е носител на наградата на Групата на плевенските художници „Св.Пимен Зографски“ през 2016г. Той е автор на паметника на Емил Димитров в центъра на Плевен.

Убавка Тончев е сред най-ярките автори на малка пластика, нейни творби има по целия свят в престижни галерии и частни колекции. Тя е сръбкиня и след като свързва живота си по време на следването в Художествената академия с Константин Симеонов- Костика, творят в град Долни Дъбник, където продължава да живее и след кончината на Костика. През годините авторите се посвещават на самостоятелна творческа кариера, участват съвместно в множество престижни национални и международни изложби с малка пластика от камък и бронз и с живописните творби на Костика.

Двамата автори са пример на вкус и артистично поведение. В работата им се усеща стабилност и равновесие, както в замисъла, така и в реализацията. Самите те са се съхранили като индивидуалности в изкуството, давали са си сметка, че не трябва да навлизат в творческото пространство на другия. Допълвали са се, но не са си пречели. И тъй като тяхното желание е целия процес на създаването на пластиките им да е изцяло контролиран от тях, са си направили и собствена леярна. „Много е важно в една творба да няма чужди пръсти по нея, както „отпечатъци” от леяра. То е като една любов, едно откровение, или става, или не става, пипне ли някой друг вече не е същото...”, - споделя Костика. В неговите живописни и пластични произведения по-силно се застъпват общочовешките теми от психологичен и философски характер, теми в които може да се проследи връзка с исторически и литературни герои, митове, други области на творческата мисъл. В тях се отразява нашето битие, нашите амбиции, победи и поражения на човешкия дух. Убавка като един от най-изявените автори на малки скулптурни форми се отличава с перфектното си умение да улови настроение, типаж, да създаде мини-обстановка и среда, в която съществуват нейните герои, заедно със щипка ирония и съчувствие към тях, което я прави любим и търсен автор в съвременно арт пространство.


Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page