top of page

Васил Тенев

На 10 Август 2021 година в галерия Видима се открива изложба на пловдивския художник Васил Тенев.

Васил Тенев е роден в живописния гр. Мадан, разположен в сърцето на Родопите, но неговите корени достигат и до Севлиево. Той е потомствен художник, син на живописеца от смолянската група Живко Тенев. През 1981г. завършва Училището за изящни изкуства в Пловдив, а през 1996г. специализира графичен дизайн в Националната художествена академия в класа на проф. Димитър Серезлиев. Работи в областта на абстрактната живопис и пластика, графичния дизайн и керамиката, занимава се с реклама. Васил Тенев е автор на над 30 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас, Братислава, Виена, Прага, участва и в много общи изложби в България и чужбина. Носител е на първа награда на десетия международен конкурс по живопис в Чезенатико, Италия. Негови творби са притежание на редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.

Васил Тенев е художник, чиито творчески почерк излиза далеч от традиционните представи за полагането на боята върху платното. Играта с неизчерпаемите възможности от комбинации на различните материи е това, което прави творчеството му забележимо. Като че ли всеки един продукт на човешката дейност може да предизвика въображението и творческия му импулс. В творбите му откриваме материали като керамика, метал, стъкло, дърво, хартия.

Освен с техническо майсторство, Васил Тенев подхожда и с изключителен естетически усет при изграждането на композициите си. Неговите пана и колажи са изградени с много конструктивност, целенасочено изведени извън двуизмерното пространство на платното. Симетрични и балансирани, те подсказват за една творческа мисъл, която е отвъд хаотичността на ирационалното творчество. Творбите се усещат цялостно, елементите са обединени в общо звучене. Получава се едно схематичното представяне на реалността в три измерения, предадено с помощта на парченца от самата нея. Васил Тенев си играе с асоциативна ни способност да разчитаме света, чрез препратки от частното към общото и от частицата към цялото.

Авторски актови фотографии, често заемат центъра на неговите творби. Те са онази отправна точка, която автора използва, за да ни преведе от материалния свят в този на неговата фантазия, там където сякаш реалността е разбита на парченца и отломки се носят из космоса, а Васил Тенев като в безтегловност лови прелитащите около него късове от това, което е било някога и ги подрежда обратно в нещо ново, но и познато.

В творбите на Васил Тенев пейзажите оживяват и се опитват да излязат от платното навън в пространството, но ние ги намираме застинали, някъде там на границата между двата свята, този на платното и нашия. Така те ни напомнят, като един своеобразен мост, че двата свята са неразривно свързани. Изящни, стилни, деликатни, поетични, същевременно с модерно, съвременно, западно звучене. Творбите на Васил Тенев създават настроение, каквото е и заглавието на изложбата. Настроение за отпускане на съзнанието, радост за сетивата, фантазия и креативност. Настроение за свобода, за лято, за море и за изгрев.159 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page